Featured models

Browse by date
β J F M A M J J A S O N D
1999                        
2000                        
2001                        
2002                        
2003                        
2004                        
2005                        
2006                        
2007                        
2008                        
2009                        
2010                        
2011                        
2012                        
2013                        
2014                        
2015                        
2016                        
2017      

Chat Page News
Friday 24th March 2017

Please bookmark http://chat.palsite.com/chat_page.py as the new URL.

previous new post   refresh  next
Matt
Monday 12th September 2016
1:07 pm U.K.

spectrum46k@alice.it

Thanks Noel,

In the connector CN610 and on the pin 14 of IC608

i have all correct rail voltage . The same for IC605.

I have checked the coil, and are both open.

I hope to find a another set of end coil.

Thanks for you patience Noel.

Noel Higgins
Monday 12th September 2016
8:11 am U.K.

noelmh@nospam.tpg.com.au

Matt,

I have checked the service manual and I think the inputs to IC608 are coils that sense the metal tape end strips. So you should be able to check their resistance with an ohm meter.

Failure in both directions points to an IC or board supply fault.

I don't know where you got the idea that 620kHz should be present on those inputs because that is the sort of frequency used at high voltage levels to do tape erase and at lower levels to bias the audio heads on record. I have not seen this fault but both sensors are unlikely to have failed and even the IC should be reasonably robust.

Check IC pin DC voltages are as expected from circuit diagram SS11 1/3 on page 112 of the service manual and that 9V supply is present on CB610 pin 3 and on IC608 check that pin 4 has 5V supply.

I notice a fuse F602 at connector CN628, Pin 1 12V supply that goes to CN 610 pin 7 so check 12V is both sides of that as well.

good luck.

regards Noel (Betaheaven.com) Australia.

Matt
Sunday 11th September 2016
1:19 pm U.K.

spectrum46k@alice.it

In simply, the cassette at the top, and the end, not stop it the reel motor.

I have simluated the insert a cassette, and with the metal sheet,

in rew, ff, and play, the sensor coil is not working, and don't stop the VTR.

Matt
Sunday 11th September 2016
12:55 pm U.K.

spectrum46k@alice.it

Hi at all,

Finally i have replace the reel assy, on my SL-C9ES, now working

perfectly without any stop. Now i have a another problem,

a non working take-up and supply end sensor coil.

On service manual, i have try to measure, the sinewave with a frequency

of 610 kHz on pin 3 and 7 of IC 605, and this sinewave is missing on both

pin of IC and sensor.

At the end, i have both end coil failed?

Or a failed End Sensor IC?

Thanks.

Matt

Frandid
Friday 9th September 2016
4:22 am U.K.

duckstar@free.fr

Ok. As it is less expensive than the fuses I've ordered one (less than 2, free shipment !). If it doesn't work I 'll try to find a 2nd hand original motor... !

Noel Higgins
Friday 9th September 2016
1:15 am U.K.

Noelmh@nospam.tpg.com.au

Frandid,

I don't try to mix and match motors. So many variables.

Good luck.

regards Noel

Frandid
Wednesday 7th September 2016
7:32 pm U.K.

duckstar@free.fr

PS : In fact this motor seems a little bigger and larger (by 3mm) but should fit.

Frandid
Wednesday 7th September 2016
6:52 pm U.K.

duckstar@free.fr

I am ordering the N25 fuse from HK on Ebay, thanks Noel. Concerning the motor, I found on Ebay exactly the same motor as the one I dismantled from a 2001 junk Samsung, which didn't work correctly in the HF950, I still don't understand why.

But I also found a motor which looks a little closer to the original SL-HF950ES motors, yet still not exactly the same : http://www.ebay.fr/itm/12V-DC-6000RPM-Torque-Magnetic-Mini-Electric-Motor-for-T1Y-Toys-Cars-T1-/252511558795?hash=item3acadc9c8b:g:QH8AAOSw-itXv7k- It's intended for toys and drones but it is the closest looking to the SL-HF950ES. .. I think I am gonna try this one, It would be nice if it could work correctly in the 1985 Sony SL-HF950, what do you think Noel ??

(Do you know that you name means Xmas in french ? ;-)! ).

Frandid
Wednesday 7th September 2016
1:08 pm U.K.

duckstar@free.fr

Thanks very much for all your information Noel Higgins, I'l see all this in the evening. I will keep you informed. Best regards from France.

Noel Higgins
Wednesday 7th September 2016
9:16 am U.K.

Noelmh@nospam.tpg.com.au

Frandid,

Yes sorry IC108 is right. Yes 12.2V on supply side of PS001 confirms its blown.

Don't use any alternatives, the part is still available.

I obtained 10 of those ICP N25 parts from UK through eBay

The email contact for that person in UK was paul@jpgelectronics.com

I did a quick search and found some at https://console5.com/store/icp-n25-rohm-in-circuit-protector.html

And also at https://www.utsource.net/ICP-N25.html?campaignid=192470974&adgroupid=10565026654&targetid=kwd-7955336163&matchtype=p&gclid=COiy4PTz_M4CFQN8vQodL10EZA

but I don't know the postage costs/minimum orders etc.

As far as motors go I have spares here but postage is prohibitive.

There must be someone closer in EU or UK with a spares machine.

Good luck.

cheers Noel

Frandid
Tuesday 6th September 2016
11:21 pm U.K.

duckstar@free.fr

Noel, without unscrewing nor opening SS50 I measured 12,2 v at resistor R143, Am I right to be optimistic ? This fuse doesn't seem to be available anymore nor anything like it or any electronic fuse, I only found this : http://www.ebay.fr/itm/100pcs-Raychem-1-25A-Polyswitch-Resettable-Fuse-SMD125-2-/262605029481?hash=item3d247ac069:g:Z04AAOSwdzVXjLaU or this http://www.ebay.fr/itm/5-X-POLYSWITCH-SMD-1-1A-Part-SMD100F-/351183678209?hash=item51c42dab01:g:vFcAAOxyCepSa8HT Do you think it could replace the original fuse ? If yes, is it possible in the meantime, before I receive it, to short circuit the dead fuse and continue testing motors, this time taking care of not making any new short on the motors wires ? Regards.

nawafalhindi
Tuesday 6th September 2016
4:02 pm U.K.

nawafalhindi500@gmail.com

thank you guys

Frandid
Tuesday 6th September 2016
6:57 am U.K.

duckstar@free.fr

Nawafalhindi, this is what you need : http://www.ebay.fr/itm/BNC-Male-Plug-to-RCA-Female-Jack-Coax-Cable-CCTV-Video-Adapter-Connector-HGUK-/201644621500?var=&hash=item2ef2f4bebc:m:m5AYj3l3vURQJUhKYYo6vUQ

Noel Higgins, thanks very much for your help, I'll check this fuse tonight (so far I didn't know it was a fuse !) but I seem to remember having measured 0v on both sides of this component. I hope I am wrong. I have ordered a couple of LB 1640 (=IC108=IC109) from china on ebay for a ridiculous price that I should receive in a few days... or later ! When you wrote IC801 (end of your post) I suppose you also meant IC108... ?

I gave the link of the SL-HF950 (and SL-C9 previously) service manuals several times in this chat page but the fact that the model references automatically generate a link to the mentioned VCRs inside this site break the links and sometimes it is hard to access to the pages...

In case the problem only comes from the fuse, is it possible to find a compatible one on the internet/ebay ?

Concerning the LS motor failure, any idea of how to repair it or how to find an identical new one ? It seems that it is exactly the same as the loading motor if I am not mistaking and if one fails.... you know what I mean...

I still don't understand why the samsumg motor didn't work correctly, they look so smilar.

I suppose other people didn't answer here in Europe because they are still on summer holiday, it is a fact that we have an outstandingly good and long summer here in the south of France, with still a nice weather and a temperature of 37c in the afternoon.

7 days ago I had the chance to assist (and shoot !) not far from my home a concert from my favourite group, THE british rock band of my childhood (I think they're also known in Australia and the rest of the world) and it was still very hot at 11pm outside, more than 30c I think, and the band was hot too... : https://www.youtube.com/watch?v=mE4E9rtQFX8 All my youth !

Noel Higgins
Monday 5th September 2016
1:46 pm U.K.

Noelmh@nospam.tpg.com.au

Yes you need the BNC to RCA adaptor then it will work.

On the audio side best to get an RCA to two RCA adaptor because most equipment has left right channel audio and that machine is only mono.

cheers Noel

nawafalhindi
Monday 5th September 2016
11:10 am U.K.

nawafalhindi500@gmail.com

Betamax and Noel Higgins,

so you recommend me to buy the BNC or RCA connectors ? and i forgot to tell you that i have a wire for the audio and the audio is working i just need the video. if i buy the BNC i just plug it in the video out of the sl-800me then i plug the av wire (the yellow wire) in the BNC ?

regards

nawaf

Noel Higgins
Monday 5th September 2016
6:49 am U.K.

Noelmh@nospam.tpg.com.au

Nawaf,

It is better to use the direct AV connections to connect to a TV since most countries have now moved to digital TV tuners.

regards Noel

Noel Higgins
Monday 5th September 2016
6:48 am U.K.

Noelmh@nospam.tpg.com.au

Frandid,

I am surprised that no one else has replied by now. I guess there are not many people with HF950 service manuals.

The drive IC108 (pin 9) 12.2V power is supplied via an electronic fuse labelled PS101.

I check a machine and the part number is N25 which is the 1000mA version.

You may still have damaged IC801 but that is unlikely as PS001 would be very fast acting.

You can check it to see if PS001 is blown using an ohm meter with the machine turned off or otherwise turn your machine on and check if the voltage 12.2 appears on the other side but not the IC108 side of PS001.

You can see the information on SS-50 circuit diagram 4.5.

regards Noel (Betaheaven.com) Australia

Fivos Sakellis
Monday 5th September 2016
3:18 am U.K.

fivossakellis@hotmail.com

nawafalhindi

You have to tune the TV channel to the UHF channel of the Betamaxe's RF output (usually CH 36) or use a BNC to RCA adaptor for direct video output.

betamax
Sunday 4th September 2016
11:31 pm U.K.

a9a9a1001@hotmail.com

nawafalhindi

use BNC/RCA Connector

https://www.lorextechnology.com/images/articles/support/RAC%20to%20BNC.png

https://www.lorextechnology.com/images/articles/support/BNCA.png

nawafalhindi
Sunday 4th September 2016
8:27 pm U.K.

nawafalhindi500@gmail.com

hello...

i have a betamax sl-800ME, i want to connect it to the TV but i couldn't i tried to connect it using the 75-ohm coaxial cable but unfortunately nothing happened. i tried to find a solution in the internet but i didn't find anything, i went to most of the stores in my city (Riyadh) and i didn't find anything. i hope someone can help me so my mom can see her childhood videos.

thank you

Nawaf

previous new post   refresh  next